Thuiszorg kan nu beschikken over de Puck SKG** gekeurde sleutelkluis

In juli/augustus zullen naar verwachting de eerste Puck 2-sterren SKG sleutelkluizen worden uitgeleverd. Hiermee komt een einde aan het lange wachten op een echt veilige sleutelkluis voor de thuiszorg.

Wat betekent 2-sterren SKG gekeurd?

SKG is het Nederlandse keurmerk voor hang- en sluitwerk producten. SKG heeft verschillende normen voor verschillende productcategorieĆ«n. Binnen zo’n categorie zijn meestal 3 niveaus te bereiken, welke met sterren worden aangegeven.

SKG 2-sterren voor een sleutelkluisje betekent dat een inbreker met een behoorlijk uitgebreide gereedschapskoffer niet binnen 3 minuten het kluisje kan openen. Ook mag je binnen 3 minuten het kluisje niet van de muur loskrijgen. Nu lijkt 3 minuten niet veel, maar voor een inbreker schrikt dit enorm af.

Overigens hield de Puck keysafe het bij de officiƫle test maar liefst ruim 23 minuten vol, en moesten de testers uiteindelijk grover geschut erbij moesten halen om het kluisje van de testmuur te krijgen, aldus de fabrikant van Puck Keysafe.

Zijn er vergelijkbare keurmerken?

In Nederland bestaat alleen SKG als erkend keurmerk voor hang- en sluitwerk. Daarnaast is er het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), maar dat is geen productkeur. PKVW kijkt naar de gehele woonsituatie en verlangt dat de toegepaste producten volgens SKG gecertificeerd zijn en conform de voorschriften zijn toegepast.

Er zijn partijen in de markt die buitenlandse kluisjes (veelal Chinese afkomst, gemaakt voor de Engelse markt) verkopen. Daarbij worden graag veel lichtere Engelse keurmerken vergeleken met SKG. Geen van deze kluisjes heeft echter de SKG keuring doorstaan en kan voldoen aan de strenge eisen.

Puck is dus het enige cijfercode sleutelkluisje dat binnen het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kan worden toegepast.

Ontwikkelingstijd

Het ontwikkelen van Puck heeft ruim drie jaar gekost, wat al aangeeft hoe moeilijk het is om met een codeslot te voldoen aan de SKG eisen. Elk onderdeel van het kluisje draagt bij aan de veiligheid: de gepantserde stalen kap, de robuuste bevestigingsmiddelen, de automatisch wegdraaiende cijfercombinatie en het privacy-shield. Daarbij zijn talloze speciale technieken en bewerkingsstappen toegepast, die gezamenlijk het slot maken tot wat het is: een echte kluis voor je sleutel. Bovendien wordt het geheel in Duitsland geproduceerd.

Levertijd

De eerste maanden kunnen naar verwachting enkele honderden Pucks per week worden uitgeleverd. Er wordt gewerkt aan het vergroten van de capaciteit. Puck safe is verkrijgbaar bij diverse hang- en sluitwerk leveranciers / winkels.

(Een bijdrage van Puck Keysafe)