Geld uit Brussel voor beveiligde parkeerplaatsen tegen diefstal

De Transportcommissie van het Europees Parlement wil volgend jaar 2 miljoen euro investeren in beveiligde parkeerplaatsen langs Europese snelwegen. Daar is TLN heel blij mee.

​Zo kan vooral op door het vrachtverkeer druk bereden transportcorridors worden voorzien in een veilig vervoer van goederen. De Transportcommissie stemde in met een voorstel van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie – SGP) om hiervoor geld vrij te maken. Van Dalen had een amendement ingediend in het kader van de begrotingsonderhandelingen voor 2017.

Ongure plaatsen
´Beveiligde parkeerplaatsen zijn hard nodig´, stelt Van Dalen. ´Chauffeurs worden soms bedreigd of hebben te maken met insluipers, zoals bij Calais. Bovendien dwingt de strenge rij- en rusttijdenwet chauffeurs vaak om te overnachten op ongure plaatsen. Dat moet echt veranderen.´ Wat betreft Van Dalen moeten de parkeerplaatsen vooral komen langs grote Europese snelwegen waar vaak problemen zijn, zoals die richting Calais.

Tekort aan parkeerplaatsen
TLN benadrukt het grote belang dat er voldoende en veilige parkeerplaatsen langs het hoofdwegennet zijn.  Parkeerplaatsen op en in de nabijheid van het hoofdwegennet, waar chauffeurs een veilig rustpunt vinden en die de nodige faciliteiten bieden, vormen een belangrijk element in het kader van criminaliteitspreventie. Het tekort aan parkeerplaatsen zorgt ook voor problemen met de rij- en rusttijden.. Een overtreding van de wetgeving voor rij- en rusttijden kan chauffeurs tot 28 dagen na de overtreding een fikse boete opleveren.

Budget-standpunt
Nu de Transportcommissie ingestemd heeft met dit voorstel gaat het door naar de commissie die gaat over de begroting van komend jaar. Als ook deze EP-commissie instemt, dan wordt dit plan onderdeel van het budget-standpunt van het Europees Parlement. Het Parlement onderhandelt vervolgens met de lidstaten over hoe het geld voor 2017 precies verdeeld wordt.

(bron www.tln.nl)