Diefstallen van BMW, Toyota en Landrover jonger dan 4 jaar gestegen

Uit analyse van de halfjaarlijkse diefstalcijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat het aantal gestolen personenauto’s het eerste halfjaar van 2017 is gedaald. De teller voor 2017 staat na 6 maanden op 4.254 stuks gestolen tegen 4.776 in 2016, een daling van 11%. Ook diefstal van andere voertuigcategorieën daalde, met uitzondering van motorfietsen.
Er werden 807 motorfietsen gestolen, een stijging van ruim 8%

De daling van het aantal diefstallen is zichtbaar in personenauto’s van alle leeftijden. Nieuwere types auto’s zijn door verbeterde beveiliging niet gemakkelijk te stelen. Oudere auto’s worden vaak voor de onderdelen gestolen. De politie richt zich samen met andere partijen op de aanpak van de handel in van diefstal afkomstige onderdelen. De overheid werkt samen met verzekeraars en particuliere opsporingsbureaus aan het terugvinden van gestolen voertuigen. Al deze maatregelen lijken vruchten af te werpen. Het zijn extra drempels tegen diefstal en het terugvindpercentage van gestolen voertuigen is –voor het eerst sinds jaren- licht gestegen.

“Al met al een positieve ontwikkeling die een aanmoediging vormt om de aanpak met publieke en private partijen onverminderd voort te zetten. Vanzelfsprekend blijven we inzetten op preventie en toepassingen die voertuigen na diefstal traceerbaar maken” zegt AVc directeur Titus Visser.

In tegenstelling tot de algemene trend dat het aantal diefstallen van jonge auto’s afneemt, zijn de diefstallen van BMW, Toyota en Landrover jonger dan 4 jaar gestegen. AVc adviseert auto’s die veel worden gestolen te voorzien van SCM gecertificeerde alarm- en terugvindsystemen. Naast de genoemde merken gaat het vooral om Audi, Volkswagen en Mercedes.

Om motorfietsen beter te beschermen tegen diefstal raadt AVc aan, ze altijd vast te zetten aan een parkeerbeugel, hek of paal. Ook voor motorfietsen zijn alarm- en terugvindsystemen effectief bij het voorkomen van diefstal en het terugvinden van gestolen motorfietsen.

De diefstal van lichte bedrijfsvoertuigen (busjes) daalde in het eerste halfjaar met 16%. Er werden 793  van gestolen. Ook de diefstal van bromfietsen daalde, van 6.380 naar 5.656, een daling van 11%.

Hier vindt u de halfjaarstatistiek 2017

(Bron van de cijfers: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV))