Dubieuze collectanten skimmen uw pas

      Geen reacties op Dubieuze collectanten skimmen uw pas

De tijd komt er weer aan dat er volop gecollecteerd wordt aan de deur. Om te voorkomen dat de collectanten van goede doelen met te veel geld over straat lopen wordt er steeds meer gecollecteerd met een pin automaat. Gemakkelijk en veilig voor de collectant, maar kan ook vervelend zijn voor u. Criminelen zien deze markt nu ook als mogelijke inkomstenbron (diefstal dus) door ook gebruik te maken van een pinautomaat om uw betaalpas te skimmen. Voor meer informatie over skimmen ga naar Beveiligingkompas.nl .

Praktijkvoorbeeld (waargebeurd)
De afgelopen tijd zijn er in de regio Twente een aantal meldingen binnen gekomen van mogelijk dubieuze collectanten. Zij komen aan de deur (bij met name oudere mensen) en geven aan dat zij komen collecteren voor een goed doel. Hierbij wordt gezegd dat er alleen met de pin kan worden gedoneerd, omdat men liever niet meer met geld over straat loopt. Het slachtoffer pint vervolgens een bedrag en toets de pincode in op het draagbare apparaat dat men bij zich heeft. Hierdoor worden de gegevens van de pinpas gekopieerd en heeft men direct de pincode. Vervolgens wordt er getracht zo snel mogelijk te pinnen bij een pinautomaat in de buurt.
Sinds vorig jaar hebben onder andere het Prinses Beatrix Spierfonds en de Dierenbescherming een pilot gedraaid waarbij werd gecollecteerd met een mobiel pinautomaat. Verwacht wordt wel dat dit middel in de nabije toekomst dus wel vaker zal worden gebruikt.

Waarom ontstaat deze nieuwe vorm van skimming ?
Onder andere banken hebben voorzorgsmaatregelen genomen bij de betaalautomaten. Denk hierbij aan het mondstuk bij de gleuf. Maar ook bedrijven met een betaalautomaat voor publieke diensten zijn beter beveiligd.

Aandachtspunten: collectant aan de deur met pinautomaat

Wanneer iemand bij u aan de deur komt om te collecteren kunt u hier op letten:
– De landelijke collectes worden altijd duidelijk van tevoren aangekondigd. Zie collecterooster.
– Een collectant moet laten zien dat hij of zij verbonden is aan een bepaalde organisatie, bijvoorbeeld door een speciaal identificatiebewijs.
– Ook een afschrift van de lokale vergunning moet getoond kunnen worden.

Vindt het niet vervelend om te vragen
Vervelend voor de echte goede doelen collectant als u geld heeft uitgegeven aan de dubieuze collectant. U kunt maar 1x keer het geld uitgeven. Daarom zal een collectant die echt voor een goed doel komt niet vervelend vinden als u vraagt naar zijn of haar identificatiebewijs en lokale vergunning. En heeft de collectant niet de benodigde identificatiebewijs en lokale vergunning bij zich ? Dan vraagt u beleefd aan de collectant om op een latere tijdstip terug te komen met de juiste documenten. Een goede collectant heeft hart voor het goede doel en komt zeker terug.

Informatie over collecteren
Bij twijfel kunt u het centrale adres van de collecterende organisatie bellen. Ook kunt u contact opnemen met het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) 020-4170003 of www.cbf.nl.

(Bron o.a van politie Almelo)