Nieuwe generatie cybersecurity specialisten nodig

Op maandag 21 augustus hebben Rob Bertholee, Directeur-Generaal Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en lid van de Cyber Security Raad (CSR), Jeannine Peek, voorzitter Nederland ICT en Jan Piet Barthel, directeur dcypher bij NWO, officieel de tweede editie van de National Cyber Security Summer School (NCS3) geopend. In totaal nemen 50 hbo- en wo-studenten deel aan deze week. Zij krijgen les van cybersecurity-experts van universiteiten, uit het bedrijfsleven en van de overheid.

Nieuwe generatie cybersecurity specialisten nodig

Onderwijs en het leveren van de juiste stimulans voor kennisontwikkeling op het gebied van cybersecurity zijn van onschatbare waarde voor onze langetermijnverdediging tegen cyberaanvallen. “We hebben een nieuwe generatie cybersecurityspecialisten nodig en we hebben ze snel nodig. De studenten van vandaag zijn de arbeidskrachten van morgen. Daarom bieden we tijdens deze week de mogelijkheid om de lezingen van de Summerschool bij te wonen, kennis te maken met de cybersecurity en de aspecten ervan en meer te leren over het belang van samenwerking op dit vlak tussen publieke, private en wetenschappelijke partijen”, vertelt Bertholee.

Investeren in skills

Volgens Peek biedt de digitalisering ons land veel economische kansen en mogelijkheden tot innovatie. Anderzijds bedreigt cybercriminaliteit onze welvaart. Deloitte becijferde vorig jaar nog dat de schade van cybercrime en spionage circa 10 mld. bedraagt. Dat is 1,5 % van ons BNP. Een enorm getal en daar is dan de schade in het MKB, de overige 97%, nog niet eens in meegerekend. Daarom zijn maatregelen en investeringen in de veiligheid op internet noodzakelijk. Een van de maatregelen die Peek toelicht is het investeren in skills om het tekort aan cybersecurity professionals aan te pakken.

Ook Barthel pleit voor de noodzaak van meer experts op het vlak van cybersecurity en mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Barthel gaf de aanwezige studenten vervolgens een inkijkje in de activiteiten van dcypher.

CSR Challenge

De organisatoren kijken ook uit naar de pitches eind deze week voor de CSR Challenge. De studenten strijden tijdens deze challenge om een beleidsadvies aan de Cyber Security Raad te mogen geven. Dit onder toezicht en begeleiding van cybersecurity experts van overheid, bedrijven en universiteiten. Aan het einde van deze week zal een onafhankelijke jury alle bijdragen beoordelen en de winnaars bekendmaken. Het winnende team krijgt de gelegenheid hun advies te presenteren tijdens de eerstvolgende raadsvergadering van de CSR. De leden van het winnende team krijgen ook een stageplaats bij een aantal organisaties in Nederland.

Initiatief van Cyber Security Raad (CSR)

De National Cyber Security Summer School (NCS3) is een initiatief van de Cyber Security Raad (CSR) en wordt georganiseerd door dcypher in samenwerking met CGI, Nederland ICT, Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en nog een aantal andere enthousiaste partners.

(Bron: Cyber Security Raad)