De voors en tegens van Whatsappgroepen

      Geen reacties op De voors en tegens van Whatsappgroepen

Veel buurten hebben er 1: een whatsappgroep. De appgroep lijkt te voorzien in een behoefte. “Het kan het gevoel van veiligheid stimuleren”, zegt Arnout de Vries, onderzoeker en adviseur op het gebied van sociale media en maatschappelijke veiligheid bij TNO in Nieuwsuur. “Maar er zijn ook allerlei groepen waarbij de appgroep juist niet bijdraagt aan veiligheid, of waar het zelfs het gevoel van onveiligheid vergroot.”

Onrust

De Vries doelt op het gevaar dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen. Zoals bij de buurt waarbij bijvoorbeeld alle Polen uit een dorp continu werden gevolgd via een buurtwhatsappgroep. En eentje waarbij leden massaal achter een vermoedelijke inbreker aangingen.

En de appgroep kan ook andere onrust veroorzaken. Bijvoorbeeld als een doodgewone glazenwasser wordt aangezien voor een inbreker, en de hele buurt in rep en roer is. Of wanneer oplettende buurtbewoners het geheime liefdesleven van een buurman onthullen, omdat ze zo vaak een vreemde auto voor zijn huis zien.

Gedoe met de buren

Beheerder van de buurtwhatsappgroep in Middenbeemster Marja Veldt – De Jong vindt het vooral een prettig idee te weten dat haar buren alert zijn. “Je hoort en ziet zoveel dingen tegenwoordig”, zegt Veldt – De Jong. Zo’n 70 van de 115 huishoudens in haar wijk zijn lid. “Sommige buurtbewoners willen er niet in. Soms omdat ze gedoe hebben met hun buren of andere wijkbewoners en niet met hen in een groep willen zitten. Anderen zijn sowieso meer op zichzelf.”

(Bron: Nieuwsuur)