Het aantal herhaalinbraken is sterk toegenomen

De afgelopen jaren is het aantal herhaalinbraken sterk toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Bij een op de twaalf woninginbraken keren de daders binnen een jaar opnieuw terug om weer toe te slaan. De politie waarschuwt huisbewoners, die eerder slachtoffer zijn geworden van inbraak, om extra waakzaam te zijn en passende veiligheidsmaatregelen moeten treffen.

Verontrustende cijfers

Het CVS heeft alle inbraken van de laatste 5 jaar onderzocht en geconcludeerd dat 8 procent van deze misdrijven herhaalinbraken zijn. Van de in totaal 328.000 inbraken van 2012-2016 waren er 27.000 gepleegd op hetzelfde adres. ‘’Dit zijn verontrustende cijfers, want in veel gevallen gaat het om dezelfde daders’’, vermoedt het Verbond van Verzekeraars.

‘’In veel gevallen keren inbrekers terug bij dezelfde woning, omdat ze weten dat er iets te halen valt. Bovendien weten ze hoe ze het huis moeten binnenkomen en weten ze welke beveiliging aanwezig is’’, verklaart de verzekeringsbranche. Huisbewoners voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis, omdat het vaak traumatische ervaringen zijn waarbij emotionele en persoonlijke eigendommen worden ontnomen.

Veiligheidsmaatregelen

Personen die eenmaal zijn getroffen door een inbraak treffen veiligheidsmaatregelen om niet opnieuw slachtoffer te worden. ‘’We merken dat er vaak aanvragen komen van gedupeerde huisbewoners om nieuwe sloten te plaatsen, inbraakbeveiliging aan te brengen of alarmsystemen te installeren’’, verklaart een medewerker van Tilburgslotenmakers.nl.

‘’Maar ook van mensen die inbrekers voor willen zijn krijgen we veel vragen over hoe ze hun hun huis het beste kunnen beveiligen. Soms verlenen we ons in een adviserende rol, maar het komt ook veel voor dat we daadwerkelijk in actie moeten komen. Zeker nu de klok een uur terug is gegaan en het eerder donker wordt, is het bij ons bedrijf spitsuur’’.

(Dit is een origineel bericht van Tilburgslotenmakers.nl)