Angst voor woninginbraak het grootst in Nederland

Nederlanders maken zich het meeste zorgen over een mogelijke woninginbraak. Angst voor brand, een overval en auto-inbraak volgen op gepaste afstand, zo blijkt uit een onderzoek van buurtveiligheid app Veiligebuurt . De app wordt inmiddels door tienduizenden mensen gebruikers gebruikt die zich bekommeren om de veiligheid in hun buurt. De gebruikersdata levert interessante inzichten over het gevoel van veiligheid in wijken in Nederland.

Veiligheid thuis en in de buurt

Gebruikers van de Veiligebuurt app kregen de vraag wat ze het meest vrezen betreffende de veiligheid thuis en in hun buurt. Ruim 54% geeft aan een woninginbraak het meest te vrezen. Met afstand de grootste zorg. Een auto inbraak (13%), een overval (12%) en angst voor brand (12%) volgen op gepaste afstand. Hoewel een woningbrand potentieel veel meer schade op kan leveren, lijkt dit voor de meeste Nederlanders minder top of mind. Woning inbraak komt in Nederland veel vaker voor.

40% minder inbraken door buurtpreventie

Gedreven door de zorg om veiligheid in de buurt groeit de populariteit van buurt preventie al tijden. In wijken waar de app van Veiligebuurt wordt gebruikt daalt het aantal inbraken met 40%. Tim van Belkom van Veiligebuurt legt uit: “De app van Veiligebuurt is speciaal ontwikkeld voor buurtpreventie. Bewoners maken snel en eenvoudig een melding aan waar buren en eventueel wijkagenten snel op kunnen reageren en indien nodig acteren. We nemen zo belangrijke bezwaren die gebruikers van whatsapp buurtgroepen hebben weg.”

(Bron : Veiligebuurt.nl)